22 stycznia 2011

Rafaello

Brzmi pysznie, nieprawdaż? A wykonanie jest takie proste. Palce lizać! Wystarczą 2 paczki krakersów, proste składniki na krem i trochę cierpliwości, kiedy deser będzie chłodził się w lodówce. Oto przepis:

Składniki:

- 2 paczki krakersów
- 20 dag wiórków kokosowych
- ½ l mleka
- 25 dag masła roślinnego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 paczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki budyniu waniliowego

Przygotowanie:


Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym i ½ szkl. cukru. Dodać mąkę, budyń i ½ szkl. mleka – utrzeć na gładką masę. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru, dodać przygotowaną masę i gotować do konsystencji budyniu, następnie wystudzić. Zmiksować masło i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń. Dodać 3/4 paczki wiórek kokosowych, wymieszać. Na dnie formy ułożyć krakersy, włożyć 1/3 porcji masy i dalej układać na przemian krakersy i masę, tak by ostatnią warstwę tworzyła masa. Wierzch posypać wiórkami i wstawić do lodówki. Podawać po 2-3 godzinach.

Przepis sprawdzony osobiście pochodzi ze strony Lajkonika! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz