20 listopada 2011

Miseczka zdrowia: zupa-krem z brokułów

Brokuły znane są przede wszystkim ze swych właściwości antyrakowych. Dodatkową zaletą tego zielonego warzywa, jest bogactwo cennych mikroelementów: fosforu, żelaza, potasu czy chromu (to właśnie dzięki zawartości chromu brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy). Zatem dziś prezentujemy Wam przepis na zdrowie – krem z brokułów z serem mozzarella i rozgrzewającym imbirem.


Składniki:

- 1,5 litra bulionu warzywnego

- 50 dag brokułów

- 20 dag sera mozzarella

- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego

- 4 ząbki czosnku

- 1 cebula

- 3 łyżeczki startego, świeżego imbiru

- sól

- pieprz biały i ziołowy

- zioła prowansalskie

- gałka muszkatołowa


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy drobno, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Przesmażamy około 2 minut. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Kiedy cebula z czosnkiem przestygną wrzucamy je do garnka z brokułem. Kroimy ser w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Całość mieszamy. Kiedy brokuł będzie miękki, miksujemy całość. Dodajemy jogurt i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.

Zupa najlepiej smakuje z grzankami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz