12 marca 2012

Muffiny czekoladowo-kawowe

Zadowolą niejednego smakosza kawy i wielbiciela czekolady. W tych niewielkich słodkościach kryje się połączenie dwóch przyjemności, uwielbianych przez wielu. Czyż może być cos bardziej kuszącego i umilającego sobotnie popołudnia, gdy za oknem wietrzne przedwiośnie?
Zapraszamy do spróbowania!

Składniki na około 12 sztuk:
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 g cukru
- 270 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 80 ml oleju

Przygotowanie:
Kawę zalewamy 250 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy w misce składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W osobnej miseczce wlewamy wszystko, co mokre: roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy olej oraz schłodzoną kawę – całość mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i łączymy. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy całość. Masę przekładamy do papilotek lub blachę do muffinek (2/3 wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 20 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz