Brzoskwiniowe curry z krewetkami
Składniki:
- opakowanie krewetek 20 dag (dla tych, którzy nie przepadają za owocami morza można przyrządzić wersję z kurczakiem; wtedy duża pierś z kurczaka pokrojona w paseczki)
- 2 świeże brzoskwinie (mogą być również z puszki)
- duży kubeczek śmietany 18%
- 10 dag wędzonego sera żółtego
-2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki ketchupu pikantnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krewetki zalać wrzątkiem, usunąć ogonki. Podsmażyć krótko na patelni, dodać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Następnie połączyć ze śmietaną, curry, ketchupem, solą i pieprzem. Krótko poddusić wszystko razem, potem przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem wędzonym. Zapiekać ok. 10 min w temp. 180ºC do momentu aż ser się zrumieni. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

Pychotki! Zrobię dzisiaj mojemu chłopakowi, na pewno będzie szcześliwy, bo to straszny obżartuch!
OdpowiedzUsuń