28 kwietnia 2012

Gnocchi szpinakowe w sosie gorgonzola

Dzisiaj, z racji iście włoskiej pogody, przepis prosto z Italii. Gnocchi, czyli nasze polskie kopytka wzbogacone o szpinak oraz pyszny sos gorgonzola. Palce lizać!

SKŁADNIKI NA GNOCCHI:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 250 g szpinaku mrożonego
- 250 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 1 jajko
- sól

SKŁADNIKI NA SOS:
- ser gorgonzola (50-100 g) w zależności od tego jak intensywny smak lubicie
- mały kubek śmietany 30 proc.
- łyżka masła
- świeżo mielony pieprz

 PONADTO:
- parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto na gnocchi. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć widelcem. Gotować aż do wypłynięcia w osolonej wodzie. Gorgonzolę pokruszyć do rondelka, zalać śmietaną i doprowadzić do połączenia obu składników. Nie gotować! Na końcu dodać masło i przyprawić pieprzem. Danie podawać posypane świeżo tartym parmezanem.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz