20 lutego 2013

Coś prostego na lunch - kanapka z sałatką z tyńczyka


Coś prostego i idealnego na lunch lub śniadanie. Sałatka z tuńczykiem w kanapce lub bułce. Klasyczna i pyszna, a kluczem do wyjątkowego smaku jest użycie dobrych składników.

Składniki:
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym dobrej jakości
  • 4 łyżki pokrojonej łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki dobrego majonezu (można też zrobić pół na pół z jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub jak ktoś woli trochę bardziej pikantnie to rosyjskiej
  •  1 do 2 łyżeczek drobno posiekanego świeżego koperku (według uznania)
  • 1/2 drobno posiekanej średniej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki 
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie liść sałatki i pomidor do kanapki 

Przygotowanie:

Tuńczyka z puszki przełożyć do miseczki. Umyte składniki pokroić (pokrojoną cebulkę można sparzyć, będzie delikatniejsza) i przełożyć do miseczki z tuńczykiem. Dodać majonez (ew. pół na pół z jogurtem) i musztardę. Wsypać koperek i pietruszkę, doprawić solą, papryką i pieprzem do smaku.
Warto włożyć sałatkę na godzinę do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Jeżeli chcemy zabrać kanapkę na lunch do pracy lub szkoły, przygotujmy ja wieczorem. Przed podaniem przekładamy ją do bułki lub chleba - pieczywo można przytostować. Można też dodać listek sałaty i pomidora jak kto lubi ale nie jest to konieczne bo i bez tego kanapka jest wyśmienita!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz