27 listopada 2011

Czekoladowe fondue

Nic nie poprawia tak dobrze humoru jak czekolada. Dziś proponujemy ten smakołyk nieco inaczej, w formie czekoladowego fondue. Doskonale sprawdzi się podczas chłodnych wieczorów, towarzyskich spotkań, a także jako dodatek na weselnym stole. Czekoladową ucztę możemy przygotować sami.


Składniki dla 4 osób:

- 250 g półgorzkiej czekolady

- 1 szklanka śmietanki kremówki

- owoce (truskawki, banany, pomarańcze, mandarynki), herbatniki, biszkopty


Akcesoria:

- niewielki rondel

- wysoki, metalowy kubek 1 l

-zestaw do czekoladowego fondue


Przygotowanie:

1. W niewielkim rondelku przygotuj kąpiel wodną (doprowadź wodę do wrzenia i trzymaj na małym ogniu). Do wrzątku wstaw kubek i wlej śmietankę. Ciągle podgrzewaj. Pokrusz czekoladę, wrzuć do kubka i wymieszaj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli czekolada wyda Ci się zbyt gęsta, możesz dolać nieco śmietanki.

2. Roztopioną czekoladę przelej do naczynia na fondue, zapal świeczkę do podgrzewania. Podawaj z wcześniej pokrojonymi owocami oraz herbatnikami, biszkoptami, etc.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz