Składniki dla 4 osób:
- 250 g półgorzkiej czekolady
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- owoce (truskawki, banany, pomarańcze, mandarynki), herbatniki, biszkopty
Akcesoria:
- niewielki rondel
- wysoki, metalowy kubek 1 l
-zestaw do czekoladowego fondue
Przygotowanie:
1. W niewielkim rondelku przygotuj kąpiel wodną (doprowadź wodę do wrzenia i trzymaj na małym ogniu). Do wrzątku wstaw kubek i wlej śmietankę. Ciągle podgrzewaj. Pokrusz czekoladę, wrzuć do kubka i wymieszaj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli czekolada wyda Ci się zbyt gęsta, możesz dolać nieco śmietanki.
2. Roztopioną czekoladę przelej do naczynia na fondue, zapal świeczkę do podgrzewania. Podawaj z wcześniej pokrojonymi owocami oraz herbatnikami, biszkoptami, etc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz