13 listopada 2011

Naleśniki z orzechami i nutą czekoladową

Nie ma co ukrywać, że listopad kojarzy się z pochmurną pogodą, szarością i minimalną dawką dobrego humoru. Dlatego czas temu zaradzić. Dziś prezentujemy przepyszne naleśniki z orzechami zatopionymi w puszystej masie serowej w towarzystwie ciemnej czekolady. Ten smakołyk wodzi na pokuszenie i poprawia nastój niemalże natychmiastowo. Dacie się skusić?

Ciasto na ok. 15 naleśników:
- 6 jajek
- 3 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki
- odrobina soli

Nadzienie:
- 15 dag orzechów włoskich
- 7 łyżek cukru pudru
- łyżka skórki pomarańczowej
- opakowanie serka mascarpone
- łyżka cynamonu

Sos: - tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. Wbij jajka. Wlewając mleko, wymieszaj składniki mikserem na gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem na około 30 minut. Przed smażeniem wymieszaj dokładnie ciasto. Orzechy posiekaj dość drobno. W osobnej misce utrzyj serek z cukrem pudrem. Następnie dodaj cynamon, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj orzechy i ponownie utrzyj całe nadzienie. Rozgrzaną patelnię posmaruj olejem. Wlewaj porcję ciasta i smaż naleśniki na złoty kolor. Na każdy usmażony naleśnik nakładaj farsz i starannie zwijaj. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Gdy zgęstnieje, polewaj gotowe naleśniki i podawaj na talerze.

Smacznego!




Zdjęcie pochodzi ze strony: lifeinitsordinaryform.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz