2 marca 2012

Sobotnie gotowanie: musaka

Przyszedł czas na wypróbowanie nowych smaków kulinarnych. W dniu dzisiejszym odwiedzamy kuchnię grecką. Prezentowane danie, jest tradycyjną zapiekanką z bakłażanem, ziemniakami i mięsem. Zachęcamy wszystkich do spróbowania musaki.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 średnie bakłażany
- ½ kg wieprzowiny mielonej
- 2 pomidory
- mały koncentrat pomidorowy
- ¼ szkl. mąki
- 2 łyżki masła
- 1 ½ szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 szkl. tartego sera pecorino
- oregano, bazylia, sól, gałka muszkatołowa, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Bakłażany kroimy w plastry grubości 0,5 cm i smażymy na oliwie z dwóch stron, następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy na oliwie wraz z bazylią i oregano, aż będą miękkie, następnie dodajemy mięso mielone. Kiedy będzie już gotowe, całość okraszamy koncentratem pomidorowym. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i gałkę muszkatołową. Wlewamy mleko i wbijamy jajko. Kiedy sos będzie już gęsty, dodajemy do niego tarty ser. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: krojone w plasterki ziemniaki, mięso, pomidory, bakłażany. Całość polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz