Lekkie warzywa
Lato jest okresem, w którym wiele dobrodziejstwa możemy czerpać z natury, dlaczego więc z tego nie korzystać? Warzywa są bogate w witaminy, sycące i przede wszystkim - bardzo zdrowe. Dostarczają naszemu organizmowi substancji niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Są niskokaloryczne a co za tym idzie- mimo zjedzenia nawet sporej ilości nadal czujemy się lekko pomimo, że jesteśmy najedzeni. Najlepsze są oczywiście te z targu, jeśli więc macie taką możliwość- kupujcie je właśnie tam. Ceny są porównywalne z tym "supermarketowymi" ale jakość jest zdecydowanie wyższa- przede wszystkim z racji tego, iż nie zawierają w sobie konserwantów utrzymujących ich świeżość przez nienaturalnie długi czas oraz barwników, które niejednokrotnie czynią te "sklepowe" produkty bardziej atrakcyjnymi. W naturze nic nie jest idealne- i tego się trzymajmy podczas zakupów. Sezon letni trwa bardzo krótko (w porównaniu z całą resztą roku), dlatego też warto korzystać przede wszystkim z tego, co rośnie tylko teraz a w zimie będziemy mogli o tym jedynie pomarzyć.
Doceń cukinię- podstawowym jej atutem jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, co we współczesnych świecie pełnym zanieczyszczeń jest w cenie. Ponadto wpływa pozytywnie na proces trawienia. Zawiera witaminy takie jak:
-B1( przyspiesza gojenie się ran i działa uśmierzająco na ból),
-B2(odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku, dróg oddechowych itp.),
-PP( reguluje poziom cholesterolu we krwi, oddziałuje korzystnie na system nerwowy),
-C(odporność organizmu, ogólne lepsze samopoczucie),
oraz sole mineralne:
-wapń(zmniejsza reakcje alergiczne, dobrze działa na płodność, reguluje układ nerwowy),
-fosfor(dba o prawidłowe funkcjonowanie serca i nerek, bierze udział w procesach metabolicznych),
-żelazo(zajmuje się transportem tlenu we krwi, jego brak powoduje zmęczenie, osłabienie i bóle głowy),
-magnez(dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowo- mięśniowego).
Niebanalny brokuł-w Europie znany od ponad trzech tysięcy lat, na surowo wspaniale smakuje w sałatkach a gotowany- jako pikantny dodatek do zwyczajnych potraw i pewnie nie każdy z was wie, że zawiera w sobie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe:) Prócz tej jednej, wyjątkowej ma w sobie jeszcze witaminy takie jak:
-A(przeciwutleniacz)
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
poza tym działa przeciwbakteryjnie, a co najważniejsze- jest lekkostrawny.
Magia fasolki szparagowej-jest idealnym dopełnieniem dla dań mięsnych, sałatek i zapiekanek, jednak samodzielnie również może stanowić wspaniałe danie. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna a zawarte w niej roślinne hormony zmniejszają ryzyko nowotworów piersi i szyjki macicy. Zawiera witaminy takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
oraz dodatkowo:
-błonnik(odpowiedzialny za prawidłową pracę przewodu pokarmowego),
-potas(istotny dla układu nerwowego),
-żelazo.
Wakacyjny pomidor-jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do kanapek i sałatek ale przede wszystkim jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Dba o zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu oraz wspomaga przemianę materii. Ma działanie moczopędne, antytoksyczne. Występuje pod wieloma postaciami, różnymi pod względem kolorystycznym i smakowym, dlatego też każdy może wybrać z tej palety zdrowia to, co najbardziej mu odpowiada. Znajdziecie w nim witaminy i minerały takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
-sód,
-potas,
-magnez.
Ogórek "zielony ma garniturek"- i nie tylko. Co prawda jego wartość odżywcza nie jest porażająca, jednak odkwasza nasz organizm, przez co momentalnie zyskuje w naszych oczach. Jest nie tyle sycący, co gasi pragnienie, dlatego też wspaniale się go je do chleba, bądź w letnich sałatkach w przeróżnych kombinacjach lub chłodnikach. Pamiętajmy jednak o tym, że nie należy go łączyć z innymi warzywami, które zawierają witaminę "C", dlatego, iż enzym będący w ogórku zniszczy ją.
Finezyjna rzodkiewka-jest niezawodną bronią na bakterie a wszystko dzięki allicynie, naturalnemu roślinnemu antybiotykowi, którego jest w niej pod dostatkiem. Ma pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny. Jest bardzo często polecana przy anemii, działa pozytywnie na nasz apetyt. Zawiera witaminy takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
oraz minerały:
-sód,
-wapń,
-siarka(niezbędna w procesach metabolicznych),
-żelazo,
-magnez,
-miedź(niezbędna do tworzenia się krwinek czerwonych, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe),
-fosfor,
-chlor(niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu).
Odżywcza marchewka- nie od dziś uwodzi nas całą gamą witamin, minerałów i cudotwórczych umiejętności. Jaka jest naprawdę? Leczy, bo obniża ilość złego cholesterolu w naszym organizmie, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, obniża zbyt wysokie ciśnienie, przeciwdziała cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga działanie naszego układu pokarmowego. Dzięki przeciwutleniaczom zapobiega starzeniu się naszego ciała. Jeśli na co dzień pracujesz przed komputerem- ukoi ona Twoje przemęczone oczy. Zawiera witaminy takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
-K(dba o krzepliwość krwi, hamuje rozwój raka m.in. piersi),
oraz minerały:
-wapń,
-żelazo,
-fosfor,
-miedź,
-cynk(uczestniczy w przemianach metabolicznych, działa leczniczo m.in. na wrzody żołądka i trądzik),
-magnez,
-jod(potrzebny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania całego organizmu),
-potas.
Jak więc sami widzicie, warzywa wcale nie są nudne a wyczarowane z nich potrawy mogą być atrakcyjne nie tylko wizualnie. Bogate w przeróżne witaminy i minerały- czynią nasze życie lepszym. Wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Może z czasem, warzywne przekąski, zamienicie na warzywne posiłki i przekonacie się do nich na tyle, by na stałe, a nie tylko w okresie wakacji, wprowadzić je do swojej diety:)
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
oraz dodatkowo:
-błonnik(odpowiedzialny za prawidłową pracę przewodu pokarmowego),
-potas(istotny dla układu nerwowego),
-żelazo.
Wakacyjny pomidor-jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do kanapek i sałatek ale przede wszystkim jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Dba o zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu oraz wspomaga przemianę materii. Ma działanie moczopędne, antytoksyczne. Występuje pod wieloma postaciami, różnymi pod względem kolorystycznym i smakowym, dlatego też każdy może wybrać z tej palety zdrowia to, co najbardziej mu odpowiada. Znajdziecie w nim witaminy i minerały takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
-sód,
-potas,
-magnez.
Ogórek "zielony ma garniturek"- i nie tylko. Co prawda jego wartość odżywcza nie jest porażająca, jednak odkwasza nasz organizm, przez co momentalnie zyskuje w naszych oczach. Jest nie tyle sycący, co gasi pragnienie, dlatego też wspaniale się go je do chleba, bądź w letnich sałatkach w przeróżnych kombinacjach lub chłodnikach. Pamiętajmy jednak o tym, że nie należy go łączyć z innymi warzywami, które zawierają witaminę "C", dlatego, iż enzym będący w ogórku zniszczy ją.
Finezyjna rzodkiewka-jest niezawodną bronią na bakterie a wszystko dzięki allicynie, naturalnemu roślinnemu antybiotykowi, którego jest w niej pod dostatkiem. Ma pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny. Jest bardzo często polecana przy anemii, działa pozytywnie na nasz apetyt. Zawiera witaminy takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
oraz minerały:
-sód,
-wapń,
-siarka(niezbędna w procesach metabolicznych),
-żelazo,
-magnez,
-miedź(niezbędna do tworzenia się krwinek czerwonych, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe),
-fosfor,
-chlor(niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu).
Odżywcza marchewka- nie od dziś uwodzi nas całą gamą witamin, minerałów i cudotwórczych umiejętności. Jaka jest naprawdę? Leczy, bo obniża ilość złego cholesterolu w naszym organizmie, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, obniża zbyt wysokie ciśnienie, przeciwdziała cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga działanie naszego układu pokarmowego. Dzięki przeciwutleniaczom zapobiega starzeniu się naszego ciała. Jeśli na co dzień pracujesz przed komputerem- ukoi ona Twoje przemęczone oczy. Zawiera witaminy takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
-K(dba o krzepliwość krwi, hamuje rozwój raka m.in. piersi),
oraz minerały:
-wapń,
-żelazo,
-fosfor,
-miedź,
-cynk(uczestniczy w przemianach metabolicznych, działa leczniczo m.in. na wrzody żołądka i trądzik),
-magnez,
-jod(potrzebny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania całego organizmu),
-potas.
Jak więc sami widzicie, warzywa wcale nie są nudne a wyczarowane z nich potrawy mogą być atrakcyjne nie tylko wizualnie. Bogate w przeróżne witaminy i minerały- czynią nasze życie lepszym. Wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Może z czasem, warzywne przekąski, zamienicie na warzywne posiłki i przekonacie się do nich na tyle, by na stałe, a nie tylko w okresie wakacji, wprowadzić je do swojej diety:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz