24 lipca 2012

Mądre podjadanie. Część 1. - Lekkie warzywa.

Między śniadaniem a obiadem...i obiadem a kolacją...aż kusi, by sobie czegoś nie podjeść, tym bardziej, jeśli jesteśmy na wakacjach i w około aż roi się od sezonowych stoisk z łakociami. W czasie wolnym, czy w pracy, warto ustalić sobie żywieniowy harmonogram, który pozwoli nam na zachowanie letniej figury na czas dłuższy niż do końca sierpnia. Jak to zrobić? Jak się powstrzymać przed pochłanianiem wszystkiego, co nieprzyzwoicie kaloryczne a co kusi tak niesamowicie? Mamy dla Was rozwiązanie, jakim jest "Mądre podjadanie". Jeśli to jeszcze nie pora na śniadanie, obiad lub kolację- przeczytaj czym się możesz delektować bez zbędnych obaw o odczuwanie ociężałości lub spadku koncentracji.

Lekkie warzywa



Lato jest okresem, w którym wiele dobrodziejstwa możemy czerpać z natury, dlaczego więc z tego nie korzystać? Warzywa są bogate w witaminy, sycące i przede wszystkim - bardzo zdrowe. Dostarczają naszemu organizmowi substancji niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Są niskokaloryczne a co za tym idzie- mimo zjedzenia nawet sporej ilości nadal czujemy się lekko pomimo, że jesteśmy najedzeni. Najlepsze są oczywiście te z targu, jeśli więc macie taką możliwość- kupujcie je właśnie tam. Ceny są porównywalne z tym "supermarketowymi" ale jakość jest zdecydowanie wyższa- przede wszystkim z racji tego, iż nie zawierają w sobie konserwantów utrzymujących ich świeżość przez nienaturalnie długi czas oraz barwników, które niejednokrotnie czynią te "sklepowe" produkty bardziej atrakcyjnymi. W naturze nic nie jest idealne- i tego się trzymajmy podczas zakupów. Sezon letni trwa bardzo krótko (w porównaniu z całą resztą roku), dlatego też warto korzystać przede wszystkim z tego, co rośnie tylko teraz a w zimie będziemy mogli o tym jedynie pomarzyć.


Doceń cukinię- podstawowym jej atutem jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, co we współczesnych świecie pełnym zanieczyszczeń jest w cenie. Ponadto wpływa pozytywnie na proces trawienia. Zawiera witaminy takie jak:
-B1( przyspiesza gojenie się ran i działa uśmierzająco na ból),
-B2(odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku, dróg oddechowych itp.),
-PP( reguluje poziom cholesterolu we krwi, oddziałuje korzystnie na system nerwowy),
-C(odporność organizmu, ogólne lepsze samopoczucie),
oraz sole mineralne:
-wapń(zmniejsza reakcje alergiczne, dobrze działa na płodność, reguluje układ nerwowy),
-fosfor(dba o prawidłowe funkcjonowanie serca i nerek, bierze udział w procesach metabolicznych),
-żelazo(zajmuje się transportem tlenu we krwi, jego brak powoduje zmęczenie, osłabienie i bóle głowy),
-magnez(dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowo- mięśniowego).


Niebanalny brokuł-w Europie znany od ponad trzech tysięcy lat, na surowo wspaniale smakuje w sałatkach a gotowany- jako pikantny dodatek do zwyczajnych potraw i pewnie nie każdy z was wie, że zawiera w sobie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe:) Prócz tej jednej, wyjątkowej ma w sobie jeszcze witaminy takie jak:
-A(przeciwutleniacz)
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
poza tym działa przeciwbakteryjnie, a co najważniejsze- jest lekkostrawny.


Magia fasolki szparagowej-jest idealnym dopełnieniem dla dań mięsnych, sałatek i zapiekanek, jednak samodzielnie również może stanowić wspaniałe danie. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna a zawarte w niej roślinne hormony zmniejszają ryzyko nowotworów piersi i szyjki macicy. Zawiera witaminy takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
oraz dodatkowo:
-błonnik(odpowiedzialny za prawidłową pracę przewodu pokarmowego),
-potas(istotny dla układu nerwowego),
-żelazo.

Wakacyjny pomidor-jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do kanapek i sałatek ale przede wszystkim jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Dba o zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu oraz wspomaga przemianę materii. Ma działanie moczopędne, antytoksyczne. Występuje pod wieloma postaciami, różnymi pod względem kolorystycznym i smakowym, dlatego też każdy może wybrać z tej palety zdrowia to, co najbardziej mu odpowiada. Znajdziecie w nim witaminy i minerały takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
-sód,
-potas,
-magnez.

Ogórek "zielony ma garniturek"- i nie tylko. Co prawda jego wartość odżywcza nie jest porażająca, jednak odkwasza nasz organizm, przez co momentalnie zyskuje w naszych oczach. Jest nie tyle sycący, co gasi pragnienie, dlatego też wspaniale się go je do chleba, bądź w letnich sałatkach w przeróżnych kombinacjach lub chłodnikach. Pamiętajmy jednak o tym, że nie należy go łączyć z innymi warzywami, które zawierają witaminę "C", dlatego, iż enzym będący w ogórku zniszczy ją.

Finezyjna rzodkiewka-jest niezawodną bronią na bakterie a wszystko dzięki allicynie, naturalnemu roślinnemu antybiotykowi, którego jest w niej pod dostatkiem. Ma pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny. Jest bardzo często polecana przy anemii, działa pozytywnie na nasz apetyt. Zawiera witaminy takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
oraz minerały:
-sód,
-wapń,
-siarka(niezbędna w procesach metabolicznych),
-żelazo,
-magnez,
-miedź(niezbędna do tworzenia się krwinek czerwonych, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe),
-fosfor,
-chlor(niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu).

Odżywcza marchewka- nie od dziś uwodzi nas całą gamą witamin, minerałów i cudotwórczych umiejętności. Jaka jest naprawdę? Leczy, bo obniża ilość złego cholesterolu w naszym organizmie, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, obniża zbyt wysokie ciśnienie, przeciwdziała cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga działanie naszego układu pokarmowego. Dzięki przeciwutleniaczom zapobiega starzeniu się naszego ciała. Jeśli na co dzień pracujesz przed komputerem- ukoi ona Twoje przemęczone oczy. Zawiera witaminy takie jak:
-A,
-B1,
-B2,
-PP,
-C,
-K(dba o krzepliwość krwi, hamuje rozwój raka m.in. piersi),
oraz minerały:
-wapń,
-żelazo,
-fosfor,
-miedź,
-cynk(uczestniczy w przemianach metabolicznych, działa leczniczo m.in. na wrzody żołądka i trądzik),
-magnez,
-jod(potrzebny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania całego organizmu),
-potas.





Jak więc sami widzicie, warzywa wcale nie są nudne a wyczarowane z nich potrawy mogą być atrakcyjne nie tylko wizualnie. Bogate w przeróżne witaminy i minerały- czynią nasze życie lepszym. Wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Może z czasem, warzywne przekąski, zamienicie na warzywne posiłki i przekonacie się do nich na tyle, by na stałe, a nie tylko w okresie wakacji, wprowadzić je do swojej diety:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz