7 marca 2013

7 powodów by polubić seler


Seler składa się w 95% z wody i jest pełen błonnika. Ma mało kalorii (7 kcal na 100g korzenia, 5 kcal na 100g naci) To warzywo, które powinno być stałym elementem naszej diety. Dlaczego? Zobaczcie poniżej.



Wspomaga system odpornościowy

Zawartość witaminy C w selerze jest dwa razy większa niż w owocach cytrusowych. Ponadto seler zawiera wiele cennych składników, w tym witaminę E, kwas foliowy, witaminę PP, fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk i magnez.

Obniża ciśnienie krwi

Seler zawiera ftalid butylu, który obniżenia ciśnienia tętnicze krwi poprzez rozluźnienie mięśni wokół naczyń krwionośnych (umożliwiając tym samym ich rozszerzenie). Także wapń, potas i magnez zawarty w selerze wspomagają regulację ciśnienia krwi.

Właściwości oczyszczające organizm 

Seler działa moczopędnie a olejki eteryczne, zawierają ftalid butylu i limonen. Odpowiadają one nie tylko za specyficzny smak selera ale też posiadają właściwości oczyszczające organizm z toksyn.

Cholesterol 

Ftalidy zawarte w selerze pomagają także w obniżeniu poziom cholesterolu poprzez zwiększenie wydzielania kwasu żółciowego.

 Dieta

Dzięki małej ilości kalorii i dużej zawartości błonnika seler jest świetnym uzupełnieniem diety.

Wspomaga pamięć i działa przeciwzapalne

Picie naparu z bulwy selera działa stymulująco na pamięć i pomaga przy dolegliwościach takich jak zapalenie stawów.

Afrodyzjak i eliksir młodości

Te właściwości selera znane były już w starożytności. Szklanka soku czy surówka działają nie tylko pobudzająco ale ma właściwości przeciwutleniające oraz wzmacniające włosy i nawilżające skórę.

Dzięki swoim wszechstronnym właściwością seler pokochało już wiele osób. Warto dołączyć do tego grona i włączyć seler do naszego codziennego jadłospisu.  I my polubmy Pana Selera:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz