Seler składa się w 95% z wody i jest pełen błonnika. Ma mało kalorii (7 kcal na 100g korzenia, 5 kcal na 100g naci) To warzywo, które powinno być stałym elementem naszej diety. Dlaczego? Zobaczcie poniżej.
Wspomaga system odpornościowy
Zawartość witaminy C w selerze jest dwa razy większa niż w owocach cytrusowych. Ponadto seler zawiera wiele cennych składników, w tym witaminę E, kwas foliowy, witaminę PP, fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk i magnez.
Seler zawiera ftalid butylu, który obniżenia ciśnienia tętnicze krwi poprzez rozluźnienie mięśni wokół naczyń krwionośnych (umożliwiając tym samym ich rozszerzenie). Także wapń, potas i magnez zawarty w selerze wspomagają regulację ciśnienia krwi.
Seler działa moczopędnie a olejki eteryczne, zawierają ftalid butylu i limonen. Odpowiadają one nie tylko za specyficzny smak selera ale też posiadają właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Ftalidy zawarte w selerze pomagają także w obniżeniu poziom cholesterolu poprzez zwiększenie wydzielania kwasu żółciowego.
Dieta
Picie naparu z bulwy
selera działa stymulująco na pamięć i pomaga przy dolegliwościach
takich jak zapalenie stawów.
Afrodyzjak i eliksir młodości
Te właściwości selera
znane były już w starożytności. Szklanka soku czy surówka
działają nie tylko pobudzająco ale ma właściwości
przeciwutleniające oraz wzmacniające włosy i nawilżające skórę.
Dzięki swoim wszechstronnym właściwością seler
pokochało już wiele osób. Warto dołączyć do tego grona i
włączyć seler do naszego codziennego jadłospisu. I my polubmy Pana Selera:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz