29 marca 2013

Słodka alternatywa dla wielkanocnego mazurka



Chociaż  za oknem niesprzyjająca pogoda czas zacząć przygotowywać się do świąt wielkanocnych. W każdym domu pachnieć będzie tradycyjnymi rodzinnymi potrawami oraz wypiekami. Pomimo że tradycyjne menu króluje, w każdej polskiej rodzinie to my polecamy na osłodę coś nowego. Przepyszne babeczki – cupcakes.

Cupcake to małe babeczki zdobione przeróżnymi koralikami, kremami czy innymi dodatkami. Dzięki temu na każdą okazję jesteśmy w stanie wyczarować innego, cudownego cupcake’a. 



Przepis podstawowy na cupcake's

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka

Przygotowane ze składników ciasto wkładamy do foremek (do 2/3 wysokości foremki), pieczemy przez ok. 25 min w 160 stopniach, wyciągamy, czekamy aż ostygną i dekorujemy!

Właśnie w dekoracji tkwi sekret uniwersalności capcake. Technika zdobienia jest dowolna. Może być to lukier, krem, czekolada czy cukierki - wszystko zależy od gustów konsumentów. Poniżej przedstawiamy kolorowe i tematyczne rozwiązania na wielkanocny stół.

Wielkanocne cupcake's









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz