24 września 2011

Deser na każdą okazję - angielskie Trifle

Trifle to pyszny angielski deser przygotowany z warstwy nasączonych winem biszkoptów, kremu i kandyzowanych owoców. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Składniki na 6 porcji:

- 500 g rabarbaru,
- 150 g cukru,
- 4 łyżki wina,
- 180 g biszkoptów,
- 1 szklanka mleka,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- 1 opakowanie jogurtu (125 g),
- owoce kandyzowane do dekoracji,
- 200 ml śmietany.

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na małe kawałki. Zalać w rondlu łyżką wody, dodać 125 g cukru, gotować ok. 10 minut, aż będzie miękki. Biszkopty pokruszyć, wyłożyć nimi dno salaterki. Skropić winem. Mąkę przesiać do miseczki, dodać łyżkę cukru i łyżkę mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Łyżkę gorącego mleka wlać do miseczki, wymieszać. Zawartość miseczki przelać do gotującego się mleka. Gotować mieszając, aż pojawią się pęcherzyki. Posypać łyżeczką cukru. Wystudzić. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Część rabarbaru ułożyć na cieście. Jogurt wymieszać z masą mleczną, wylać na rabarbar. Udekorować pozostałym rabarbarem, owocami kandyzowanymi oraz bitą śmietaną.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz