11 września 2011

Przepyszne, mięsne Cassoulet

Cassoulet to francuska potrawa przygotowana z kiełbasy czosnkowej, wieprzowiny i boczku zapiekanych z fasolą, pomidorami oraz winem. Danie jest raczej czasochłonne, ale stanowi ciekawą propozycję, jest bardzo charakterystyczne w smaku i z pewnością warto na nie poczekać!

Składniki:

- 35 dag suchej białej fasoli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 dag grubo mielonej wieprzowiny,
- 25 dag wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 25 dag kiełbasy czosnkowej,
- 2 puszki pomidorów,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- 150 ml białego, wytrawnego wina,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 gałązki tymianku,
- 15 dag świeżej, pokruszonej bułki,
- 1- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Fasolę wsypać do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na 8 godzin. Następnie odcedzić i opłukać pod bieżącą wodą. Gotować na dużym ogniu 10 min, po czym zmniejszyć ogień i gotować dalsze 30 minut, aż będzie prawie miękka. W żaroodpornym naczyniu rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną kiełbasę czosnkową, pokrojony w paski boczek i smażyć 5 minut, aż się zrumienią. Wyjąć, osączyć z tłuszczu. W naczyniu pozostawić 1 łyżkę tłuszczu, pozostały odlać, włożyć oczyszczone i pokrojone w paski cebule i smażyć 5 minut, aż będą szkliste. Następnie dodać boczek, mieloną wieprzowinę, kiełbasę czosnkową, fasolę, pokrojone pomidory, wywar, wino, przecier pomidorowy, roztarte ząbki czosnku, tymianek, sól i pieprz. Wszystko razem zagotować. Następnie przełożyć danie do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 160°C. Potrawę wyjąć z piekarnika, wierzch posypać grubą warstwą bułki i ponownie wstawić naczynie do piekarnika. Piec bez przykrycia kolejne 30 min, aż bułka się zarumieni. Przed podaniem gotową potrawę posypać natką pietruszki.

Smacznego!



Zdjęcie pochodzi ze strony: frenchantiques.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz