19 września 2011

Grzanki-niespodzianki

Dziś nietypowo - przepis w poniedziałek. Grzanki-niespodzianki to przepyszne danie, które można podawać gościom podczas niezapowiedzianej wizyty albo jako atrakcyjne przystawki na zaplanowane przyjęcie. Jak widać możliwości jest wiele, grzanki na pewno sprawdzą się w każdej sytuacji.

Składniki:
- 4 duże bułeczki,
- 2 łyżki masła,
- 4 plastry wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 2 papryki,
- 10 dag łagodnego żółtego sera,
- 4 cienkie parówki,
- 2 jajka,
- ½ puszki zielonego groszku,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 pomidor,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
Z bułeczek ściąć wierzch, odłożyć. Dolne części wydrążyć, wysmarować wewnątrz masłem.
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym tłuszczu. Cebule obrać, posiekać i wrzucić do boczku. Papryki umyć, oczyścić, miąższ pokroić w kostkę, przesmażyć z boczkiem i cebulą. Jedno jajko ugotować na twardo, obrać i posiekać. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Groszek odcedzić na sicie, wsypać do salaterki, dodać cebulę z boczkiem i papryką, parówki, jajko, połowę sera, natkę pietruszki i surowe jajko. Całość przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą napełnić bułeczki, wstawić na blasze do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180°C. Na 5 minut przed końcem zapiekania bułeczki posypać resztą żółtego sera. Pomidora umyć, pokroić na cząstki, a następnie udekorować nimi już upieczone grzanki.

Smacznego!



Zdjęcie pochodzi ze strony: kuchniaaleex.blogspot.com

2 komentarze: