4 grudnia 2011

Afrodyzjaki w na talerzu!

Nastrojowa muzyka, zapalone świece, Wy dwoje i jedzenie najlepsze na świecie. Nie ma lepszego przepisu na niezapomnianą romantyczną kolację. Poniżej prezentujemy propozycje dań, których głównym składnikiem są afrodyzjaki. Wystarczy kilka chwil, żeby zaprosić Amora do kuchni i wyczarować potrawy, które pobudzą Wasz apetyt na coś więcej, niż samo jedzenie!


PRZYSTAWKA

Sałatka z pomarańczy, fig i daktyli z nutką mięty

Ten przepis pochodzi z kuchni arabskiej i będzie doskonałym preludium do udanego wieczoru.

Składniki dla 2 osób:

- 2 pomarańcze
- łyżka stołowa suszonych fig
- łyżka stołowa suszonych daktyli
- 4 suszone morele
- łyżka stołowa migdałów w płatkach
- kilka listków świeżej mięty
- ½ laski cynamonu (może być mielony)
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 sztuki goździków
- łyżka stołowe płynnego miodu
- ½ szklanki wody

Przygotowanie:

Pomarańcze obierz ze skóry. Ich cząstki oddziel od błonek, żeby pozostał sam miąższ. Sparz daktyle i figi, a następnie osusz i pokrój w plastry. Upraż migdały na patelni. Posiekaj miętę. Morele zalej wrzątkiem, a następnie osusz i pokrój w paseczki. Do rondla wlej wodę, dodaj miód, goździki, laskę cynamonu i anyż. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu ok. 8-10 min. Następnie usuń z syropu goździki, anyż oraz cynamon i odstaw do ostygnięcia. Suszone owoce wymieszaj z migdałami i miętą, a następnie zalej syropem. Na talerzykach deserowych ułóż filety pomarańczy, a na nich połóż wymieszane suszone owoce w syropie.

DANIE GŁÓWNE

Powinno być pożywne, ale lekkie, aby nie wprawić Was w senność. Podstawą dania które proponujemy jest bakłażan, przez niektórych nazywany gruszką miłosną.

Bakłażany faszerowane

Składniki dla 2 osób:

- 1 bakłażan

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 duże pomidory

- 2 duże pieczarki

- 1 torebka ugotowanego ryżu

- mały koncentrat pomidorowy

- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, świeże listki bazylii

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz

- mozarella

Przygotowanie:

Bakłażana przetnij wzdłuż, a następnie wydrąż miąższ pozostawiając ścianki o grubości ok. 1,5 – 2 cm. Miąższ pokrój w kostkę. Oprósz bakłażana solą. Odstaw na 1 godzinę, aby puścił sok (inaczej potrawa będzie gorzka). Po tym czasie wypłucz bakłażana pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W międzyczasie drobno posiekaj cebulkę i czosnek i wrzuć je na patelnię. Jednego pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Obrane pieczarki pokrój w półplasterki. Dodaj do cebuli i duś pod przykryciem. Dodaj miąższ z bakłażana. Ugotuj ryż, a następnie dodaj do duszących się na patelni warzyw. Całość dopraw przyprawami: oregano, solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy i kilka listków bazylii (resztę odłóż do dekoracji). Wszystko dokładnie wymieszaj. Wnętrze wydrążonych bakłażanów posmaruj oliwą z oliwek, a następnie wypełnij je nadzieniem. Łódeczki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Na wierzchu ułóż plastry pomidora i mozzarelli. Posyp pieprzem i solą. Piecz w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Potrawę podawaj na ciepło, udekorowaną listkami bazylii.

DESER – SŁODKI FINAŁ

Słodki deser jest ukoronowaniem pysznej kolacji. W tej roli doskonale sprawdzają się truskawki połączone z czekoladą, ale my proponujemy wam coś zupełnie innego.

Krem bananowy

Składniki dla 2 osób:

- 2 banany,
- mandarynka,
- cynamon mielony,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki miodu,
- czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Mandarynkę przedziel i wyciśnij sok. Podgrzej lekko, dodając szczyptę cynamonu, a następnie ostudź. Obierz banany ze skórki, pokrój na kawałki, dodaj sok z mandarynki. Całość zmiksuj, dodając stopniowo miód i schłodzony jogurt naturalny. Gotowy krem przełóż do miseczek. Udekoruj wiórkami czekolady.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz