Składniki:
- 200g mąki
- 140g masła
- 30 g posiekanych migdałów
- 80g cukru
- gotowane żółtko
- po szczypcie mielonych goździków, cynamonu, imbiru, kardamonu, startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka soku z cytryny i pół łyżeczki startej skórki
- lukier, barwniki spożywcze, kolorowe groszki do ozdabiania
Przygotowanie:
Mąkę, masło i ugotowane żółtko posiekaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Wstaw na 60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, powycinaj kształty ciasteczek, ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu aż ciasteczka lekko się zarumienią. Po wystygnięciu ozdób ciasteczka podobnie, jak na zdjęciach!
Słodkich Mikołajków i Mikołajek!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz