Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki drożdży
Przygotowanie:
Rozpuścić masło z mlekiem. Podgrzewać, aż będzie ciepłe, ale nie gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Dosypać drożdży pozostawić na 10 minut. Następnie połączyć mąkę z solą. Dodać do tego cukier, jajka i wymieszać dokładnie mikserem. Potem zagniatać ciasto około 10 minut, jeśli będzie zbyt lepkie, dodać ¼ szklani mąki i ponownie zagniatać. Odstawić w ciepłe miejsce, skropić odrobiną oleju , przykryć całość ściereczką i czekać koło 2 godzin. Po tym czasie zwinąć ciasto w prostokątny rulon o długości od 18 do 24 cm. Wymieszać cynamon i cukier, i posypać równomiernie na ciasto. Delikatnie zwijać ciasto, trzymając mocno i zwarcie. Posmarować wyrobiony bochenek rozpuszczonym masłem. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 220°C. Wymieszać jajka z mlekiem i rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 40 minut. Po tym czasie zostawić na kilka minut w piekarniku, aby ostygł.
Teraz tylko pozostaje delektować się smakiem świeżego, ręcznie robionego chleba.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz