Francuskie pyszności w Waszej kuchni! Zapach świeżych warzyw, ziół i przypraw sprawi, że poczujecie się jak w prawdziwej nicejskiej kuchni. Jeżeli oglądaliście film „Ratatuj!” możecie być pewni, że danie wyjdzie Wam równie smakowite!
Składniki:
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 duży bakłażan
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 listki laurowe
- tymianek, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w cienkie paski. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć ok. 5 minut. Dorzucić bakłażany pokrojone w dużą kostkę oraz pomidory uprzednio obrane ze skórki z usuniętymi gniazdami nasiennym, również pokrojone w kostkę. Po ok. 3 minutach smażenia dodać pokrojoną w plasterki cukinię, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i przyprawy. Dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu. Podawać ze świeżą bagietką.
Smacznego!
26 lutego 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz