26 lutego 2011

Francuski Ratatouille

Francuskie pyszności w Waszej kuchni! Zapach świeżych warzyw, ziół i przypraw sprawi, że poczujecie się jak w prawdziwej nicejskiej kuchni. Jeżeli oglądaliście film „Ratatuj!” możecie być pewni, że danie wyjdzie Wam równie smakowite!

Składniki:

- 1/2 kg dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 duży bakłażan
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 listki laurowe
- tymianek, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w cienkie paski. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć ok. 5 minut. Dorzucić bakłażany pokrojone w dużą kostkę oraz pomidory uprzednio obrane ze skórki z usuniętymi gniazdami nasiennym, również pokrojone w kostkę. Po ok. 3 minutach smażenia dodać pokrojoną w plasterki cukinię, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i przyprawy. Dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu. Podawać ze świeżą bagietką.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz