19 lutego 2011

Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym

Cieniutki pszenny placek, pyszne mięsne nadzienie, a do tego pachnący sos. Czy może być coś lepszego niż tortilla? Dla wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali, prosty przepis. Na początku radzimy zakupić gotowe placki i samodzielnie je nadziewać. Kiedy dojdziecie do wprawy, możecie je zacząć robić sami!

Składniki (dla dwóch osób):
- 4 placki tortilli
- 2 filety z piersi kurczaka
- mała główka sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka (najlepiej żółta – ładnie komponuje się kolorystycznie;)
- przyprawa kebab-gyros
- olej do smażenia
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- czubata łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą kebab-gyros i smażyć na złoty kolor. Wystudzić. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka również pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa razem. Sos przygotować dodając do jogurtu naturalnego majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Placki tortilli podgrzewać na suchej patelni kilka sekund, żeby stały się miękkie i sprężyste. Ciepły placek faszerować kurczakiem i warzywami, polać sosem i zwinąć w zgrabny rożek.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. noooo toż to pychotka jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sos mi się z tortilli wylał na stół, dżinsy i podłogę, ale warto było :D

    OdpowiedzUsuń