12 lutego 2011

Mufinny zamiast kanapek

Pyszna przekąska, którą przygotować możecie na kolację, zamiast tradycyjnych kanapek. Prosta w wykonaniu, skusi wszystkich miłośników kuchni greckiej – pachnie oliwkami i serem feta! Muffinki w wersji słonej przypadną świetnie sprawdzą się jako alternatywa kanapek, polecamy je również jako przekąski na przyjęcia.

Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek
- 12,5 dag rozpuszczonego masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 20 dag sera feta
- 40 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, mleko i rozpuszczone masło. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojone w plasterki oliwki i pokruszony ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mają pozostać grudki). Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto nakładać do ¾ wysokości każdej foremki. Piec ok. 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. jedno słowo: fuj ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno słowo do komentarza powyżej: niezły z ciebie kulinarny ignorant! pewnie uwielbiasz chleb z masłem i rosół. a każda kulinarna nowość to dla Ciebie "fuj". no cóż, jak dla mnie "mniam!

    OdpowiedzUsuń