Składniki:
- 2 l świeżej krwi wieprzowej,
- 1 kg wątroby wieprzowej,
- 2 kg głowizny wieprzowej,
- 1 kg skórek wieprzowych,
- 2 kg kaszy jęczmiennej,
- 2 kg kaszy gryczanej,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, 5 liści laurowych, ziele angielskie, 5 ząbków czosnku,
- cienkie jelita wieprzowe.
Przygotowanie:
Głowiznę, wieprzowe skórki, liście laurowe i ziele angielskie gotować w małej ilości wody, aż będą miękkie. Przed końcem gotowania dorzucić wątrobę i dusić razem 5 minut. Mięso ostudzić i zmielić. Dodać kaszę, wcześniej ugotowaną w rosole powstałym z głowizny i wątroby. Dolać krwi i dosypać resztę przypraw. Wyrabiać dokładnie, najlepiej rękoma, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Masą napełniać umyte uprzednio jelita wieprzowe. Gotowy wyrób zawiązać na końcach i parzyć godzinę w temperaturze 70ºC, nie doprowadzając do wrzenia.

Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz