30 lipca 2011

Galaretka z puszystym mleczkiem

Galaretka z mleczkiem to efektowny, słodki smakołyk, który oczaruje gości. Jej przygotowanie zajmie klika chwil, a efekt – murowany. Zakasujcie rękawy i do pracy!

Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie wiśniowej galaretki,
- 1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka żelatyny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki kolorowej posypki.

Przygotowanie:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Wlać do płaskiego naczynia. Zostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka dobrze zastygnie, pokroić ją ostrym nożem w kostkę. Rozłożyć do wysokich pucharków (2 łyżki kostek odłożyć). Mleko schłodzić. Mocno ubić razem z łyżką cukru pudru. Dodać żelatynę wymieszaną w mleku i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Mleczno-żelatynową masę rozłożyć do szklanek z galaretką. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować odłożonymi kostkami galaretki i posypać cukierkami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz