10 lipca 2011

Naleśniki amerykańskie (pancakes)

Naleśniki amerykańskie to świetny pomysł na codzienne śniadanie. To doskonała odmiana po zwykłych, nudnych kanapkach. Ich przygotowanie zajmie Ci wprawdzie odrobinę więcej czasu niż zrobienie bułki z serem, ale dla takich pyszności warto się poświęcić.


Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki,
- 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 1 ¼ szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki roztopionego masła.


Przygotowanie:
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Do mieszaniny wlej mleko, roztopione masło(ostudzone) i wbij jajko. Dobrze zmiksuj całość, aż osiągnie gładką konsystencję. Postaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Łyżką wazową wlej na środek patelni porcję ciasta i smaż dopóki z obu stron nie nabierze lekko brązowej barwy. Naleśniki ułóż jeden na drugim. Podawać można tradycyjnie z syropem klonowym, ale jak również z owocami sezonowymi (truskawki, maliny, jagody) i bitą śmietaną.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz