24 lipca 2011

Placki ziemniaczane light

Nie dość, że niskokaloryczne, to jakże smaczne. Placki ziemniaczane w wersji dietetycznej same w sobie stanowią pyszny obiad, są też doskonałym dodatkiem do innych dań. Wypróbujcie, a zrozumiecie, dlaczego je tak zachwalamy!

Składniki:

Placki:
1 kg młodych ziemniaków
1 cebula
garść liści świeżego majeranku
1 małe jajko
sól, pieprz
oliwa z drugiego tłoczenia do wysmarowania blachy

Sos:

1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu light
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę na drobnych oczkach. Do masy cebulowo-ziemniaczanej dodać jajko i przyprawy i dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Nakładać placki, smarując każdy oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 25 minut. W tym czasie przyrządzić sos. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz