Te delikatne, małe ptysie z malinami polane sosem owocowym to idealny dodatek do aromatycznej herbaty.
Składniki dla 6 osób:
Te delikatne, małe ptysie z malinami polane sosem owocowym to idealny dodatek do aromatycznej herbaty.
Składniki dla 6 osób:
Ciasto:
- ¼ szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 5 dag margaryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 7 dag mąki.
Krem i przecier:
- 75 dag malin,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 dag cukru,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 szklanka mleka,
- 4 dag rozkruszonego lodu.
Przyrządzanie:
Zimne mleko wymieszać pół na pół z wodą, dodać sól, cukier i margarynę, podgrzać. Gdy pojawią się bąbelki, zdjąć z ognia i wsypać od razu całą mąkę. Postawić na małym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto ubijać, dodając kolejno 2 jajka, na jednolitą masę. Blachę wyłożyć pergaminem, wyciskać kulki ciasta. Trzecie jajko rozmącić, posmarować nim kulki. Piec 15 minut w temp. 220°C i 15 minut w temp. 200°C, ostudzić. Śmietanę, mleko, cukier i lód zmiksować. Maliny umyć, rozgnieść (kilka odłożyć), wymieszać z cukrem pudrem. Jedną trzecią malin wymieszać ze śmietaną, resztę zmiksować. Ptysie rozkroić, napełnić kremem, polać przecierem i ozdobić malinami.
Smacznego!
17 lipca 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz