17 lipca 2011

Ptysie z malinami

Te delikatne, małe ptysie z malinami polane sosem owocowym to idealny dodatek do aromatycznej herbaty.

Składniki dla 6 osób:

Te delikatne, małe ptysie z malinami polane sosem owocowym to idealny dodatek do aromatycznej herbaty.

Składniki dla 6 osób:

Ciasto:

- ¼ szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 5 dag margaryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 7 dag mąki.

Krem i przecier:

- 75 dag malin,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 dag cukru,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 szklanka mleka,
- 4 dag rozkruszonego lodu.

Przyrządzanie:

Zimne mleko wymieszać pół na pół z wodą, dodać sól, cukier i margarynę, podgrzać. Gdy pojawią się bąbelki, zdjąć z ognia i wsypać od razu całą mąkę. Postawić na małym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto ubijać, dodając kolejno 2 jajka, na jednolitą masę. Blachę wyłożyć pergaminem, wyciskać kulki ciasta. Trzecie jajko rozmącić, posmarować nim kulki. Piec 15 minut w temp. 220°C i 15 minut w temp. 200°C, ostudzić. Śmietanę, mleko, cukier i lód zmiksować. Maliny umyć, rozgnieść (kilka odłożyć), wymieszać z cukrem pudrem. Jedną trzecią malin wymieszać ze śmietaną, resztę zmiksować. Ptysie rozkroić, napełnić kremem, polać przecierem i ozdobić malinami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz