21 stycznia 2012

Bomba witaminowa

Zima, to czas większego znużenia, apatii i zniechęcenia. Z utęsknieniem czekamy na pierwsze ciepłe promyki wiosennego słońca. Aby wzmocnić swój organizm i odpędzić zły nastrój, dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszną sałatkę.

Składniki na 2-3 osoby:
- 1 pierś z kurczaka
- gotowa mieszanka sałat
- kilka zielonych szparagów
- po 50 g ziaren słonecznika i pestek dyni
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- natka pietruszki
- 2 duże pomidory
- sól, pieprz

Dressing:
- czubata łyżeczka musztardy
- sok z cytryny do smaku
- 4-5 łyżeczek oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Pierś kurczaka dzielimy na trzy eskalopki podobnej grubości, smarujemy oliwą, oprószamy papryką, solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej lub zwykłej. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Trzeba uważać, żeby nie były zbyt miękkie! Jajka gotujemy na twardo. Pomidory, cebulę i natkę pietruszki siekamy drobno. Szparagi kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Mięso tniemy na plastry. Przygotowujemy dressing – do miseczki nakładamy musztardę. Mieszając bez przerwy łyżeczką lub trzepaczką, dolewamy powoli, cienkim strumieniem olej lub oliwę. Całość powinna być gładka i gęsta. Dolewamy po łyżeczce soku z cytryny, kontrolując smak i konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być bardziej słony i kwaśny, niż nam się wydaje – smak złagodnieje w sałatce. Do osobnej miski dodajemy pokrojone składniki, przed podaniem polewamy dressingiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz