15 stycznia 2012

Pieczone jabłko z miodem i lodami waniliowymi

Dziś mamy dla Was propozycję na pyszny deser. Kiedy za oknem szaro i ponuro, idealnym pomysłem na popołudniowy deser jest pieczone jabłko.

Składniki dla 2 osób:
- 2 nieduże jabłka
- 2 łyżeczki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki
- 2 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:
Odetnij 1/3 wierzchniej części każdego jabłka wraz z ogonkiem i wyjmij gniazda nasienne. Do środka włóż po łyżeczce rodzynek i miodu oraz po szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykryj ściętą górą. Ułóż jabłka na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25 minut. Podawaj z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz