Domowe Malibu
Składniki:
25 dag wiórek kokosowych
½ l dowolnej czystej wódki
½-1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe wsypać do dużego, litrowego słoja i zalać wódką. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 24 godziny. Po upłynięciu tego czasu odcedzić wiórki na sitku wyłożonym gazą. Do ekstraktu dolać mleko niesłodzone i miksować razem ok.2 minuty. Na końcu dolać mleko słodkie (należy próbować w trakcie; jeśli komuś wyda się zbyt słodkie, można wykorzystać jedynie pół puszki). Przelać do butelek. I gotowe!

Aromatyczne Mojito
Składniki:
5 listków mięty
Sok z ćwiartki limonki
Dwie łyżeczki brązowego cukru
1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
50 ml białego rumu
Garść kruszonego lodu (może być kilka kostek)
Do dekoracji: plasterek limonki, gałązka mięty
Przygotowanie:
Rozetrzyj listki mięty, aby puściły sok. Na dno szklanki wrzuć po kolei: miętę, sok z limonki, cukier i lód. Wlej miarkę rumu. Całość drinka dopełnij wodą gazowaną. Szklankę ozdób plasterkiem limonki, na wierzch połóż gałązkę mięty. Mniam!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz