9 października 2010

Włoski sposób na Teściową

Chcecie zaimponować Mamie nr 2? Nie martwcie się, tym przepisem podbijecie nie tylko jej serce, ale też podniebienie. Nie potrzebny Wam piekarnik, ani umiejętności cukiernicze. Tiramisu potrafi zrobić każdy i zawsze wychodzi pyszne!
Składniki:
- 4 żółtka
- 50 dag sera maskarpone
- pół szklanki cukru
- 2 opakowania biszkoptów „języczków”
- 1/4 szklanki likieru amaretto
- 2 szklanki mocnej kawy z ekspresu (powinna być schłodzona)
- 2 łyżki kakao (niesłodzonego)

Przygotowanie:

Żółtka miksujemy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Do masy dodajemy serek mascarpone i ucieramy razem, aż całkowicie się połączą. Do kawy wlewamy amaretto. Biszkopty zanurzamy w zimnym płynie na 2-3 sekundy, następnie otrząsamy je usuwając nadmiar płynu. Warstwę biszkoptów układamy w płaskim, najlepiej prostokątnym naczyniu. Następnie zalewamy je 1/3 masy. Na niej układamy następną warstwę namoczonych biszkoptów i znowu zalewamy kremem. Czynność powtarzamy jeszcze raz (na górze ma być masa). Naczynie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (łasuchy) lub całą noc (bardziej wytrzymali). Przed podaniem ciasto posypujemy kakao. Wybornie smakuje podane z kieliszkiem likieru amaretto lub mocną, gorącą kawą.

I która teściowa powie, że jej nie smakowało?

1 komentarz: