5 listopada 2010

Chrupiący chlebek razowy na śniadanie

Kto z nas nie marzy o zapachu świeżo wypiekanego chleba, który rano roznosi się po całym domu? Dzięki naszemu przepisowi możecie poczuć go również u siebie! Każda żona i każdy mąż będą wniebowzięci dostając rano kromeczkę własnoręcznie wypieczonego chleba. Zabierzcie się do pracy już dziś, a rano oczarujcie swoja drugą połówkę Waszym talentem kulinarnym!

Składniki:
1 kg mąki pszennej
½ kg mąki żytniej razowej
5 łyżeczek soli
1 szklanka siemienia
1 szklanka otrąb pszennych
1 szklanka ziaren słonecznika
4 łyżki oleju
6-7 szklanek letniej wody

Zakwas

Przygotowanie:
Składniki wymieszać. 3 łyżki odłożyć do słoika na zakwas (musi postać w ciepłym miejscu co najmniej 24 godziny). Resztę włożyć do brytfanny natłuszczonej masłem/oliwą i odstawić na 10-12 godzin. Piec 1 godzinę w temperaturze 200ºC. Wyjąć, ostudzić. Zakwas można przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz