20 listopada 2010

Kurczę pieczone w 40 ząbkach czosnku

Sposób na odstraszenie wampirów? Nic z tych rzeczy! Tak tak, dobrze widzicie potrzebne będzie 40 ząbków czosnku. Nie martwcie się, zapewniamy, że Wasza druga połówka nie ucieknie z piskiem od tego zapachu. Za to na pewno skusi się na kawałeczek tego aromatycznego dania. Jak mawia klasyk, „umyjcie rączki” i do roboty!

Składniki:
1 kurczak ważący ok. 1,2 kg
40 ząbków czosnku (ok. 4 główki)
½ szklanki soku jabłkowego
Sól, pieprz, świeże zioła: tymianek, rozmaryn, szałwia
¼ kostki masła i oliwa

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Czosnek podzielić na ząbki, obrać z łupinek. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Z wierzchu posmarować kurczaka masłem. Do środka włożyć połowę czosnku i resztę masła. Związać nogi kurczaka i ułożyć go w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec ok. godziny, od czasu do czasu podlewając sokiem jabłkowym. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia tak, aby skórka byłą chrupiąca i złocista. Podawać z pieczonymi ziemniakami w mundurkach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz