Składniki:
- ½ kg mąki
- po 20 dag miodu i cukru
- ½ kostki masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy miód, masło i cukier, dodajemy przyprawę do pierników. Studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i wbijamy do niej jajko. Zagniatamy stopniowo dodając rozpuszczone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto i następnie wkładamy je na ½ godziny do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto rozwałkowujemy na 0,5-1 cm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem ok. 15 min w 180ºC. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz