11 grudnia 2010

Francuska zupa cebulowa

Pyszna, zdrowa, rozgrzewająca w zimowe dni. Taka zupa to idealny posiłek przy minusowej temperaturze za oknem. Odpędzi wszystkie wirusy i bakterie, nasyci i wzmocni. Po składniki do sklepu, marsz!

Składniki:
- 75 dag cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 15 gad tartego sera np. parmezanu
- 3 łyżki brandy
- sól, pieprz
- cukier

Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku. Wrzucić cebulę, osolić, dodać 1 łyżeczkę cukru. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 minut, aż cebula nabierze ciemnozłotego koloru. Zdjąć przykrywkę, gotować jeszcze 5 minut uważając, by cebula się nie przypaliła! Następnie posypać cebulę mąką i podsmażyć ok. 2 minuty. Dolać bulion, wymieszać starannie i gotować razem kolejne 15 minut. Na koniec do zupy wlać brandy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę przelać do żaroodpornych miseczek, posypać startym serem i zapiekać do momentu rozpuszczenia.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. przed wlozeniem do piekarnika polecam jeszcze na zupie a pod serem polozyc kromke ciemnego pieczywa...mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że mój Luby nie lubi cebuli... i jej zapachu ;/. Ale ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłem! śmierdziało cebulką w kuchni, ale jak smakowało!

    OdpowiedzUsuń