25 grudnia 2010

Sylwestrowe przysmaki

Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami, przywitajcie go więc smacznie! Żeby ostatni dzień roku nie był udręką i nie upłynął Wam pod znakiem kuchennych rewolucji, przygotowaliśmy dla Was dwa przepisy na sałatki. Pierwsza, dla miłośników czosnku, druga, łagodniejsza z włoską nutą. Smacznego i do siego roku!

Sałatka z kurczakiem, ananasem i duuużą ilością czosnku

Składniki:
- ½ paczki makaronu (np. świderki, kokardki)
- ½ świeżego ananasa lub ¾ an ananasa z puszki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 czubate łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor. Ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotowe!


Sałatka z tortellini

Składniki:
- 1 opakowanie tortellini z mięsem
- 2 duże świeże ogórki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
- 3 czubate łyżki majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Sos sałatkowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do dużego naczynia wrzucamy tortellini, kukurydzę i ogórki. Doprawiamy sosem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy majonez i wszystko mieszamy.

Smacznego Sylwestra!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz