18 grudnia 2010

Śledź śledziowi nie równy

Niektórzy uważają, że nie wydziela przyjemnych woni. Innym nie pasuje słony smak. Ponieważ większość nie wyraża się o nim pochlebnie, nasz przepis zrewolucjonizuje Wasze myślenie o śledziu! Takiego śledzia nie może zabraknąć na wigilijnym stole!

Składniki:

- 50 dag filetów śledziowych
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu winnego lub sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule
- 10 dag rodzynek
- liść laurowy
- kilka ziela angielskiego
- ½ opakowania przyprawy do piernika
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać cukier, ocet lub sok z pomarańczy, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do piernika i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą ,pieprzem i zielem angielskim. Po ostygnięciu sosu pokroić śledzie na kawałki i ułożyć je w szklanym naczyniu przekładając je sosem. Pozostawić w lodówce 3 dni aby się zamarynowały.

Smacznej i rodzinnej kolacji wigilijnej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz