4 grudnia 2010

Prawdziwie włoska pizza

Zapach świeżej bazylii, oregano, pomidorów, smak ciągnącego, pysznego sera mozarella. Mniam! Komu ślinka cieknie na samą myśl o pizzy, ten musi wypróbować nasz przepis. Zaproście znajomych, zróbcie kilka wariantów smakowych – udana impreza – gwarantowana!

Składniki:

Ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- sól do smaku

Mąkę przesiać, by ciasto było pulchniejsze. Droższe rozpuścić w 3 łyżkach mleka, cukrze i 2 łyżkach mąki. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrosną. Do mąki dodać resztę mleka, zaczyn drożdżowy, olej, jajko i sól. Ręce natłuścić olejem i wyrabiać gładkie ciasto. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto „zbić” pięścią usuwając nadmiar powietrza. Rozwałkować i wyłożyć na blachę.

Na cieście ułożyć dowolne składniki w zależności od wersji pizzy:

Wersja Margherita:
- sos pomidorowy (ewentualnie keczup)
- kilka świeżych listków bazylii i oregano
- 3 garści startego sera mozarella
Wersja Hawajska:
- wszystkie 3 podstawowe składniki Margherity +
- 5 plastrów ananasa (może być z puszki)
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
Wersja Kebab:
- wszystkie 3 podstawowe składniki Margherity +
- 30 dag piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażonego na oleju z dodatkiem 2 łyżek przyprawy kebab-gyros
- 2 cebule zeszklone na maśle
Wersja Frutti di Mare
- wszystkie 3 podstawowe składniki Margherity +
- mieszanka owoców morza (znajdziecie je wśród mrożonek)
Piec 30-35 minut w 180ºC.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. chyba spróbuje zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłem w sobotę wieczorem i moi znajomi sie zajadali!

    OdpowiedzUsuń