30 grudnia 2010

Noworoczne postanowienia

Każdego ostatniego dnia roku przygotowujemy listę postanowień, jakie chcemy zrealizować przez następne 12 miesięcy. SuperŚlubowa Redakcja też taką ma. Otóż zobowiązujemy się:

1) Nie zawieść Was i nadal tworzyć jak najlepszy portal ślubny.

2) Radzić Wam i odpowiadać na Wasze potrzeby.

3) Zaskakiwać Was odważnymi tematami i nowymi pomysłami.

4) Organizować coraz więcej konkursów z atrakcyjnymi nagrodami.

5) Ani trochę się nie spierać, tylko prowadzić kreatywne burze mózgów.

6) Robić Szefowi kanapki na drugie śniadanie (żart! :D).

7) Wprowadzać innowacje i coraz to nowsze funkcjonalności na naszej stronie.

8) Rozwijać sieć kontaktów, zdobywać coraz to nowszych partnerów i współpracowników.

9) Podnieść temperaturę w biurze redakcji (nie za pomocą gorących kłótni!)

10) Nie popaść w zimową chandrę, wiosenne przesilenie, letnie zmęczenie ani jesienną nudę!

Do siego roku Kochani Ślubowicze!


29 grudnia 2010

Prezenty świąteczne: udane czy nie?

Tyle przygotowań, gotowania, pieczenia i kupowania prezentów. Trzy dni i tegoroczne Święta minęły bezpowrotnie. Na pocieszenie możemy dodać jedynie, że przed nami jeszcze sylwestrowa noc szaleństw! Co w tym roku znalazło się pod Waszą choinką? Czy jesteście zadowoleni z podarków, czy Gwiazdor raczej nie trafił w Wasze gusta?

28 grudnia 2010

Porady dietetyka!

Już od stycznia na www.SuperSluby.pl będziecie mogli skorzystać z usług dietetyka, który postara się odpowiedzieć na Wasze pytania! Chcecie wiedzieć, jaka dieta będzie dla Was najlepsza, a może po prostu chcecie się dowiedzieć czegoś na temat zdrowego żywienia?

Piszcie na adres: dietetyk@supersluby.pl. Odpowiemy na Wasze pytania!

To nie wszystko oprócz odpowiedzi na pytania znajdziecie też ogólne porady dietetyczne, właśnie na www.SuperSluby.pl.

Rozwijamy się właśnie dla Was, chcemy sprostać Waszym oczekiwaniom :).



Pierwszy artykuł specjalisty już na naszej stronie: "Święta bez rewolucji kuchennej i poczucia winy".

27 grudnia 2010

Szaleństwa na parkiecie

Przed nami sylwestrowa noc szaleństw. Abyście całkiem nie zapomnieli o czytaniu SuperŚlubnego bloga, przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego: playlistę, której możecie użyć podczas dyskoteki w ostatni dzień roku. Na początek imprezy proponujemy nasz taneczny mix:

- Rihanna - Please Don't Stop The Music
- No Mercy- Where Do You Go
- ABBA - Gimme! Gimme! Gimme!
- Bob Marley - Sunshine Reggea
- Modern Talking - Cheri Cheri Lady
- Top One - Biały Miś
- Boys - Szalona
- Vinylshakerz - One Night In Bangkok
- Bob Sinclar & Cutee-B - Rock This Party
- Pointer Sisters - I'm So Excited

Zapraszamy wszystkich na parkiet!


25 grudnia 2010

Sylwestrowe przysmaki

Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami, przywitajcie go więc smacznie! Żeby ostatni dzień roku nie był udręką i nie upłynął Wam pod znakiem kuchennych rewolucji, przygotowaliśmy dla Was dwa przepisy na sałatki. Pierwsza, dla miłośników czosnku, druga, łagodniejsza z włoską nutą. Smacznego i do siego roku!

Sałatka z kurczakiem, ananasem i duuużą ilością czosnku

Składniki:
- ½ paczki makaronu (np. świderki, kokardki)
- ½ świeżego ananasa lub ¾ an ananasa z puszki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 czubate łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor. Ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotowe!


Sałatka z tortellini

Składniki:
- 1 opakowanie tortellini z mięsem
- 2 duże świeże ogórki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
- 3 czubate łyżki majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Sos sałatkowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do dużego naczynia wrzucamy tortellini, kukurydzę i ogórki. Doprawiamy sosem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy majonez i wszystko mieszamy.

Smacznego Sylwestra!

24 grudnia 2010

Kolędować zacząć czas!

Święta, Święta, każda buzia uśmiechnięta! Niech ten radosny czas wypełni gwar rodzinnych rozmów i śpiewów. Na dobry początek kolędowania przy wigilijnym stole proponujemy kolędę z końca XVII w. – „Bóg się rodzi”. Aby świąteczny duch zagościł w Waszych sercach na długi, długi czas!

22 grudnia 2010

Bo wszystkie dzieci nasze są!

Co by się działo, gdyby dzieci wychowywali sami mężczyźni? Mała zemsta za wszystkie szowinistyczne dowcipy o teściowych, żonach i blondynkach. Panowie, zobaczcie co wyrosłoby z kochanego maleństwa, gdybyście zajmowali się nim sami…

19 grudnia 2010

Gratka dla fanów gry Pegasus

Wczesne lata 90 to czas, kiedy triumfy święciła gra Mario Bros. Jej fani nie zapomnieli o swoich idolach – dzielnym hydrauliku Mario i jego pomocniku Luigim. Chłopcy dorośli i znaleźli własne księżniczki, które uwolnili z rąk smoka. Ale sentyment do gry pozostał. Dlatego postanowili, że ich torty ślubne będą odzwierciedleniem gry! Jedno z takich cudeniek prezentujemy w filmiku poniżej. Każde z pięter przedstawia poszczególne poziomy Mario Bros. A na szczycie czeka oczywiście upragniona ukochana.

18 grudnia 2010

Śledź śledziowi nie równy

Niektórzy uważają, że nie wydziela przyjemnych woni. Innym nie pasuje słony smak. Ponieważ większość nie wyraża się o nim pochlebnie, nasz przepis zrewolucjonizuje Wasze myślenie o śledziu! Takiego śledzia nie może zabraknąć na wigilijnym stole!

Składniki:

- 50 dag filetów śledziowych
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu winnego lub sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule
- 10 dag rodzynek
- liść laurowy
- kilka ziela angielskiego
- ½ opakowania przyprawy do piernika
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać cukier, ocet lub sok z pomarańczy, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do piernika i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą ,pieprzem i zielem angielskim. Po ostygnięciu sosu pokroić śledzie na kawałki i ułożyć je w szklanym naczyniu przekładając je sosem. Pozostawić w lodówce 3 dni aby się zamarynowały.

Smacznej i rodzinnej kolacji wigilijnej!

17 grudnia 2010

Świąteczna nuta na dziś

W każdym tygodniu prezentujemy Wam kolejny odcinek z cyklu: świąteczne piosenki wprawiające w dobry nastrój. Dziś niezła gratka dla wielbicielek (i w mniejszym stopniu dla wielbicieli) radosnego podrygiwania i kręcenia biodrami w rytm „Merry Christmas Everyone” Shakin’ Stevensa. Czy nogi same nie rwą się Wam do tańca? Polecamy słuchania przy robieniu świątecznych wypieków oraz ubieraniu choinki!

16 grudnia 2010

Na ciężką zimę

Nowość! Kosmetyki do zimowej dermopielęgnacji skóry wrażliwej i alergicznej. Dla ukojenia Waszej skóry...

15 grudnia 2010

Paryski symbol zakochanych

Gdzie najczęściej paryżanie umawiają się po pracy? Jakie miejsce spotkań wybierają zakochani na swoja pierwszą randkę? Co jest symbolem Paryża? Oczywiście Wieża Eiffla. Dzisiaj przypada rocznica urodzin konstruktora budowli – Gustava Eiffla. Zbudowana na Światową Wystawę w 1889 r. zszokowała Francuzów, którzy uznali, że jej żelazna konstrukcja szpeci miasto! Wieża miała zostać rozebrana po 20 latach, jednak jej architekt nie chciał do tego dopuścić. Ocaliło ją umieszczenie na jej szczycie telegrafu, dzięki czemu przez lata wojenne służyła do łączności. Do tej pory „Damę Paryża” odwiedziło już ponad 200 milionów ludzi. A czy Wy wyobrażacie sobie dzisiaj Paryż bez Wieży Eiffla?

13 grudnia 2010

Ślub Kopciuszka

Dynia zamieniająca się w karetę, skromna dziewczyna przeobrażająca się w gwiazdę za dotknięciem czarodziejskiej różdżki… Myśleliście, że takie rzeczy zdarzają się tylko w bajkach? Nic podobnego! Zobaczcie, jak wyglądał ślub cygańskiej księżniczki!

11 grudnia 2010

Francuska zupa cebulowa

Pyszna, zdrowa, rozgrzewająca w zimowe dni. Taka zupa to idealny posiłek przy minusowej temperaturze za oknem. Odpędzi wszystkie wirusy i bakterie, nasyci i wzmocni. Po składniki do sklepu, marsz!

Składniki:
- 75 dag cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 15 gad tartego sera np. parmezanu
- 3 łyżki brandy
- sól, pieprz
- cukier

Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku. Wrzucić cebulę, osolić, dodać 1 łyżeczkę cukru. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 minut, aż cebula nabierze ciemnozłotego koloru. Zdjąć przykrywkę, gotować jeszcze 5 minut uważając, by cebula się nie przypaliła! Następnie posypać cebulę mąką i podsmażyć ok. 2 minuty. Dolać bulion, wymieszać starannie i gotować razem kolejne 15 minut. Na koniec do zupy wlać brandy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę przelać do żaroodpornych miseczek, posypać startym serem i zapiekać do momentu rozpuszczenia.

Smacznego!

10 grudnia 2010

Pies najlepszym przyjacielem i… żoną człowieka?!

Pisaliśmy już kilkakrotnie o nietypowych ślubach, jednak ten przypadek nadaje się do osobnego rozpatrzenia. Otóż pewien Hindus ożenił się ze swoją suczką! Pies rasy bliżej nieokreślonej ubrany był w świąteczne szaty, a po uroczystości zaślubin odbyło się szampańskie wesele. O nocy poślubnej media milczą. Pewne jest, że będą mieli razem pieskie życie…

8 grudnia 2010

Piosenek świąteczno-miłosnych ciąg dalszy

Dzisiaj nasza druga propozycja. Któż jej nie zna? Któż nie ma jej dosyć po setnym wysłuchaniu w radiu? Jednak „Last Christmas” ma swój urok i wielbicieli. Być może przyczyną tego jest uwodzicielski głos George’a Michaela, który jeszcze wtedy nie ujawnił swoich preferencji seksualnych… Zapraszamy do słuchania, śpiewania i tańczenia tanga-przytulanga!

6 grudnia 2010

Dzień Anioła

Czy wiecie, że dzisiaj, oprócz znanych wszystkim Mikołajek obchodzimy też Dzień Anioła? Słowo anioł z hebrajskiego i greki oznacza „posłaniec”. Jak donosi Ewangelia, anioły to single: „Nie żenią się, ani za mąż nie wychodzą”. Są też uważane za opiekunów ludzi, którzy pomagają podejmować im właściwe decyzje. Ponoć każdy z nas posiada swojego indywidualnego obrońcę w postaci anioła stróża. Od stuleci pozostają też wdzięcznym tematem dla artystów i poetów.
Halina Poświatowska

***(moim sąsiadem jest anioł)

moim sąsiadem jest anioł
on strzeże ludzkich snów
dlatego wraca późno do domu
na schodach słyszę dyskretne kroki
i szelest
zwijanych skrzydeł
on rano staje w moich drzwiach
otwartych na oścież
i mówi:
twoje okno znowu
świeciło długo
w noc

4 grudnia 2010

Prawdziwie włoska pizza

Zapach świeżej bazylii, oregano, pomidorów, smak ciągnącego, pysznego sera mozarella. Mniam! Komu ślinka cieknie na samą myśl o pizzy, ten musi wypróbować nasz przepis. Zaproście znajomych, zróbcie kilka wariantów smakowych – udana impreza – gwarantowana!

Składniki:

Ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- sól do smaku

Mąkę przesiać, by ciasto było pulchniejsze. Droższe rozpuścić w 3 łyżkach mleka, cukrze i 2 łyżkach mąki. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrosną. Do mąki dodać resztę mleka, zaczyn drożdżowy, olej, jajko i sól. Ręce natłuścić olejem i wyrabiać gładkie ciasto. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto „zbić” pięścią usuwając nadmiar powietrza. Rozwałkować i wyłożyć na blachę.

Na cieście ułożyć dowolne składniki w zależności od wersji pizzy:

Wersja Margherita:
- sos pomidorowy (ewentualnie keczup)
- kilka świeżych listków bazylii i oregano
- 3 garści startego sera mozarella
Wersja Hawajska:
- wszystkie 3 podstawowe składniki Margherity +
- 5 plastrów ananasa (może być z puszki)
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
Wersja Kebab:
- wszystkie 3 podstawowe składniki Margherity +
- 30 dag piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażonego na oleju z dodatkiem 2 łyżek przyprawy kebab-gyros
- 2 cebule zeszklone na maśle
Wersja Frutti di Mare
- wszystkie 3 podstawowe składniki Margherity +
- mieszanka owoców morza (znajdziecie je wśród mrożonek)
Piec 30-35 minut w 180ºC.

Smacznego!


3 grudnia 2010

Ślub jak ze snu

Śniliście kiedykolwiek o ślubie? Może był to Wasz wymarzony dzień, a może tylko uczestniczyliście w nim jako goście? Jeżeli tak, koniecznie musicie to zinterpretować! Sny to ponoć odbicie naszych prawdziwych marzeń. Szkoda tylko, że nie wszystkie się spełniają…

uczestniczenie w ślubie – zapowiada rychłe obowiązki, awans
asystowanie przy ślubie (np. w roli świadka) – rokuje dobre nowiny
własny ślub – wieści przejściowe kłopoty, problemy w interesach


2 grudnia 2010

Mikołajki tuż tuż, do skarpety prezent włóż!

Pisaliśmy już o pomysłach na mikołajkowe prezenty, teraz czas na mikołajkowe życzenia. Prześlijcie je swojej drugiej połówce, rodzicom, każdemu komu życzycie worka pełnego prezentów! Oto kilka propozycji:

Już Mikołaj grzeje sanie.
Czego pragniesz niech się stanie.
Każde z marzeń skrytych w głębi
Święty Dziadek może spełnić.
Pięknych i radosnych chwil życzy...

Ile siły w Mikołaju,
Ile śniegu w jego kraju,
Ile gwiazd na ciemnym niebie,
Tyle życzeń dziś dla Ciebie!

Mikołaja z długą brodą,
gości z procentową wodą,
kobiety gorącej w prezencie,
prostej drogi na zakręcie
i wszystkiego naj...lepszego:)

Mikołajki są tuż tuż...
więc życzenie ślę Ci już,
by prezentów cały wór
stanął jutro u Twych wrót!