8 stycznia 2011

Karnawałowe słodkości

Czas karnawału to przyjęcia, bale, prywatki i domówki. Uff! I jak tu nie upiec jakiegoś cacka, które sprawi, że znajomi będą prosić Was o przepis? Proponujemy sernik z malinami i białą czekoladą. Wprost rozpływa się w ustach!

Składniki:

- 15 dag pokruszonych ciasteczek digestive,
- 5 dag masła,
- 30 dag białej czekolady,
- 40 dag białego sera mielonego
- 2 jajka,
- 150 ml kwaśnej śmietany,
- cukier waniliowy,
- ½ słoiczka konfitury z malin.

Przygotowanie:
Masło rozpuścić, wystudzić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Włożyć do lodówki na 20 min. Ser wymieszać z ubitymi jajkami i cukrem waniliowym, następnie dodać śmietanę, a na końcu rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Masę wylać na spód tortownicy, przykryć folią aluminiową. Piec 40 minut w temperaturze 170ºC. Wierzch posmarować konfiturą malinową i oprószyć wiórkami białej czekolady.

Smacznego Łasuchy!


2 komentarze:

  1. brzmi pysznie, tylko dlaczego na zdjęciu nie ma malin?

    OdpowiedzUsuń
  2. bo jakiś łasuch pewnie wcześniej wszystkie zjadł ;p;)

    OdpowiedzUsuń