16 stycznia 2011

Smak i zapach letniego grillowania w Waszej kuchni

Nazywane są różnie: garnkiem, sagankiem, pieczonkami. Zwykle robi się je wieszając warzywno-mięsny kociołek nad ogniskiem. Ta pyszna mieszanka idealnie nadaje się na obiady lub kolacje. Do tego półwytrawne czerwone wino, koc rozścielony na dywanie i możecie poczuć się jak na letnim pikniku!

Składniki:


- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg buraków
- 0,5 kg marchewki
- 3 cebule
- 3 duże pęta kiełbasy jałowcowej
- przyprawa kebab-gyros, zioła: rozmaryn i tymianek, sól, pieprz
- masło do natłuszczenia blachy

Przygotowanie:


Standardową blachę piekarnika nasmarujcie masłem. Surowe ziemniaki, buraki i marchew umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki grubości 2-4 mm. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a kiełbasę w plasterki o tej samej grubości, co warzywa. Wszystko wymieszajcie z przyprawą kebab-gyros oraz ziołami, doprawcie solą i pieprzem i wyłóżcie na blachę. Wierzch okraście masłem i zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 2,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie wyśmienicie smakuje z czerwonym winem. Choć proporcje składników są pokaźne, uwierzcie, że daniem do syta najedzą się góra 4 osoby! Zaspokojenie wilczego apetytu – gwarantowane!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz