29 stycznia 2011

Spaghetti iście parmeńskie

Orzechowy zapach w Waszej kuchni sprawi, że nawet największy niejadek skusi się na odrobinę tej włoskiej fantazji na temat spaghetti. Potrzebne Wam będą tylko 4 podstawowe składniki i kilka przypraw. Koszty niewielkie, a radość podniebienia – ogromna!

Składniki:
- ¾ opakowania makaronu razowego typu spaghetti
- mały kubeczek śmietany 18%
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron ugotujcie al dente. Szynkę pokrójcie w cienkie paseczki i razem z orzechami wrzućcie na rozgrzana oliwę. Kiedy szynka stanie się chrupka, dodajcie śmietanę i chwilę podgrzewajcie. Do gotowego sosu dorzućcie makaron (nigdy nie róbcie tego w odwrotnej kolejności!), wymieszajcie, przyprawcie solą i pieprzem oraz posypcie natką.

Smacznego!


3 komentarze: