12 marca 2011

Spaghetti z sosem serowo-brokułowym

Makaron ma jedną, podstawową zaletę. Można go podawać z najróżniejszymi dodatkami i zawsze wychodzi z tego pyszne danie. Tak samo jest z tym przepisem. Kilka prostych składników, a efekt – niebo w gębie! Każdy, nawet największy kulinarny amator, będzie mógł przyrządzić sobie to cudeńko. Oto przepis:

Składniki:

- ½ opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- duży brokuł (ewentualnie paczka brokułów mrożonych)
- 150 ml śmietany 18%
- 15 dag dowolnego żółtego sera w kostce
- 2 serki topione „trójkąciki” ziołowe
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotujcie al dente i odcedźcie go. Brokuły pokrójcie w różyczki, ugotujcie, ale nie rozgotujcie, aby w całym daniu stanowiły chrupiący składnik. Do rondelka wlejcie śmietanę, podgrzewajcie na wolnym ogniu, ale uważajcie, by jej nie zagotować! Ser żółty zetrzyjcie na tarce z drobnymi oczkami. Do ciepłej śmietany dodawajcie stopniowo ser i mieszajcie, aż całość rozpuści się i nabierze kremowej konsystencji. Serki topione pokrójcie na kawałki i również powoli dodawajcie do śmietanowo-serowej masy. Dokładnie wymieszajcie, aby nie powstały „kluchy”. Do sosu wrzućcie ugotowane brokuły i delikatnie wymieszajcie. Przyprawcie posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Podawajcie z ugotowanym wcześniej makaronem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz