2 marca 2011

Tłusty Czwartek jutro mamy, więc pączkami się zajadamy!

Moi drodzy, ponieważ jutro mamy najsmaczniejszy dzień w roku, specjalnie dla Was łamiemy nasze zasady i pyszny przepis na tłuściutkie i słodziutkie pączusie, prezentujemy już dziś. Pamiętajcie, żeby jutro bezkarnie kosztować wszelkich słodkości, a kaloriami nie przejmować się ani minuty!

Z podanych składników powinniście otrzymać ok. 30-35 pączków:
- 300 ml ciepłego mleka
- 150 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 90 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag rozpuszczonego, wystudzonego masła
- 2,5 dag drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka spirytusu lub innego mocnego alkoholu
- 1 l oleju do smażenia
- cukier puder
- marmolada różana

Przygotowanie:

Na początku sporządzamy zaczyn z drożdży, który sprawi, że pączusie będą lekkie i puszyste. Mieszamy drożdże, 5 łyżek mleka, 2 łyżki cukru oraz łyżeczkę soli. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz resztę mleka, wodę, spirytus, cukier, jaja oraz płynne masło. Wyrabiamy ciasto. Gotowe, wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki. Po otrzymaniu równiutkich talarków ciasta, nadziewamy je marmoladą różaną, formujemy zgrabną kuleczkę i układamy na blaszce, aby wyrosły. W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180ºC. Smażymy po 3-4 sztuki na raz, ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone smakołyki wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na końcu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego Tłustego Czwartku łasuchy!



2 komentarze:

  1. ile zdjeliscie dzisiaj paczkow?

    OdpowiedzUsuń
  2. dopiero teraz zobaczyłem to pytanie. ale pączki odchorowuje do dzisiaj :D

    OdpowiedzUsuń