Z podanych składników powinniście otrzymać ok. 30-35 pączków:
- 300 ml ciepłego mleka
- 150 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 90 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag rozpuszczonego, wystudzonego masła
- 2,5 dag drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka spirytusu lub innego mocnego alkoholu
- 1 l oleju do smażenia
- cukier puder
- marmolada różana
Przygotowanie:
Na początku sporządzamy zaczyn z drożdży, który sprawi, że pączusie będą lekkie i puszyste. Mieszamy drożdże, 5 łyżek mleka, 2 łyżki cukru oraz łyżeczkę soli. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz resztę mleka, wodę, spirytus, cukier, jaja oraz płynne masło. Wyrabiamy ciasto. Gotowe, wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki. Po otrzymaniu równiutkich talarków ciasta, nadziewamy je marmoladą różaną, formujemy zgrabną kuleczkę i układamy na blaszce, aby wyrosły. W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180ºC. Smażymy po 3-4 sztuki na raz, ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone smakołyki wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na końcu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego Tłustego Czwartku łasuchy!

ile zdjeliscie dzisiaj paczkow?
OdpowiedzUsuńdopiero teraz zobaczyłem to pytanie. ale pączki odchorowuje do dzisiaj :D
OdpowiedzUsuń