19 marca 2011

Szarlotka z lodami bananowymi w wersji light

Dla wszystkich będących na diecie, ale nie mogących oprzeć się słodkiej pokusie, ten przepis będzie wprost idealny! Lekki, niskokaloryczny, a zarazem zdrowy i przepyszny. Jedzcie i chudnijcie kochani.

Składniki:

- 4 jabłka
- 2 gałązki rozmarynu
- po 1 szklance otrębów owsianych i zmielonych migdałów
- ¼ szklanki cukru
- 50 g masła
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce. Rozmaryn posiekać. Wrzucić razem na patelnię, dodać miód, cynamon, sok z cytryny i łyżeczkę masła. Smażyć 5 minut. Zmielone migdały, otręby, cukier i masło wymieszać, aby powstało „ciasto” przypominające swą konsystencją kruszonkę. Kokilki do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Nakładać warstwami: ciasto, jabłka, ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC.

Najlepiej smakuje z domowymi lodami bananowymi:

Składniki:
- 2 mrożone banany
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Banany rozmrozić wyjmując z zamrażarki na ok. 20 minut, zmiksować razem ze skórką cytrynową i cynamonem. Ich kremowa konsystencja do złudzenia przypominać będzie prawdziwe lody z dodatkiem śmietany!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz