7 maja 2011

Cukiniowe placuszki

Wiosna za oknami, wiosna i na talerzu. Dziś proponujemy Wam pyszne i zielone placki z tartej cukinii. Smakują wybornie i są bardzo zdrowe!

Składniki na ok. 20 placuszków:

- 30 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 cukinia
- sól i pieprz
- klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę i mleko wymieszać z rozkłóconym jajkiem, solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Powstałe ciasto wymieszać z cukinią. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką klarowanego masła. Nakładać masę i smażyć placuszki na małym ogniu przez ok. 2 minuty z jednej strony. Gdy się zrumienią, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub tzatzikami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz