15 maja 2011

Wiosenna botwinka

Zdrowa, bo ma dużo żelaza i witaminy C. Pyszna, gdyż nie sposób jej się oprzeć i nie wziąć dokładki. Tania, dlatego, że nie wydamy na nią więcej niż 10 zł. Czy można chcieć czegoś więcej? Zapraszam do skosztowania!

Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- pęczek włoszczyzny
- kość wieprzowa ze schabu
- 8 młodych, małych ziemniaczków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- mały kubeczek śmietany 18 proc.

Przygotowanie:
Z włoszczyzny i kości wieprzowej ugotować rosół. Pod koniec gotowania wyjąć kość, a warzywa pokroić w kostkę. Dodać posiekaną botwinkę. Młode ziemniaczki wyszorować i ugotować w osobnym garnku, nie obierając ze skórki. Dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec zabielić zupę śmietanką i dodać jajka przekrojone na pół.

Smacznej i zdrowej zupy buraczkowej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz