30 października 2011

Grzany miód pitny

Pogoda za oknem nadal nas nie rozpieszcza. Poranki i wieczory mroźne, w ciągu dnia padający deszcz. Może warto skusić się na coś mocno rozgrzewającego? Grzany miód pitny, pachnący przyprawami w połączeniu z romantycznym blaskiem świec może być receptą na jesienną chandrę, a przy tym miły wieczór we dwoje.

Składniki:
- butelka miodu pitnego, najlepiej trójniaka
- 1 pomarańcza
- laska cynamonu
- 3-4 goździki
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Pomarańczę sparz wrzątkiem, pokrój w grube plastry, a każdy plaster w ćwiartki. Przelej miód pitny do garnka, dodaj pomarańczę i przyprawy. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, uważając aby nie zagotować. Przed rozlaniem do kubeczków możesz wyjąć duże kawałki przypraw.

Smacznego!

Zdjęcie pochodzi ze strony: benedicte.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz