24 października 2011

Zupa-krem z dyni

Dzisiejsza propozycja to przepis na danie, którego głównym składnikiem jest królowa jesiennego ogrodu – dynia. Zawiera mnóstwo witamin i wartości odżywczych, dlatego warto przyrządzić ją teraz, gdy za oknem króluje październikowa szaruga. Dodatkowo nie tuczy, lecz zdrowo syci, a jak wiadomo, dzisiaj Dzień Walki z Otyłością!

Składniki:
- 1 kg dyni
- łyżka masła lub margaryny
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 porcje śmietankowego sera topionego
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili, sól, pieprz)
- 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego)

Przygotowanie:
Dynię należy umyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę o grubości ok. 1 cm i wrzucić do rondla. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do dyni. Całość należy dusić na maśle do miękkości, na wolnym ogniu, uważając, aby zawartość się nie przypaliła. Gdy nieco ostygnie, zmiksować i zalać bulionem. Następnie zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Chleb pokroić w kosteczkę i podpiec na patelni na grzanki. Kiedy zupa już będzie na talerzu, dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego i grzanki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz