9 października 2011

Pinchos!

Hiszpańska przekąska, która urzeka smakiem, choć jest tak mała, że można ją włożyć w całości do ust. Ta niezwykła przystawka swoją nazwę (w wolnym tłumaczeniu - przykrywka) zawdzięcza samemu królowi, który zatrzymując się na posiłek w gospodzie otrzymał wino w karafce przykryte talerzykiem z tym ciekawym daniem. Król tak zasmakował w pinchos, że poprosił o dokładkę. A czy Wam przypadną do gustu? Rodzajów pinchos jest wiele, my proponujemy dziś krabowe mini babeczki. Sprawdźcie!

Składniki na 10 pinchos:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- 1 łyżka majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 plasterki szynki wędzonej
- 10 plastrów cukinii
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ciasto francuskie pociąć na 10 kwadratów, wyłożyć nim foremkę do pieczenia muffinów, posmarowaną wcześniej masłem. Piec ok. 10 minut w temperaturze 100°C. Gotowe korpusy napełnić masą wykonaną z pokrojonych cienko paluszków krabowych, majonezu, soli i pieprzu. Całość posypać jajkiem startym na tarce o grubych oczkach. Ozdobić kawałkami szynki oraz plastrami cukinii grillowanymi wcześniej na patelni.

Smacznego!


Zdjęcie pochodzi ze strony: steamykitchen.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz