16 października 2011

Klasyczna gorąca czekolada

Piękna złota polska jesień nie będzie trwała wiecznie, dlatego już dziś prezentujemy przepis na klasyczną gorącą czekoladę. Kubek pełen słodkiej przyjemności, pachnącej cynamonem i wanilią skutecznie rozgrzeje nas po powrocie do domu i uprzyjemni długie, zimne wieczory.

Składniki:
- 0,3 l mleka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- miód, cynamon, laska wanilii
- kakao i bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Zagotuj mleko, a następnie dodaj łyżkę śmietany kremówki. Dokładnie wymieszaj uważając, żeby się nie zważyła. Czekoladę połam na kawałki i dodaj do podgrzanego mleka. Całość wymieszaj, podgrzewając przez ok. 10 minut, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Aby napojowi nadać dodatkowego aromatu opcjonalnie możesz dodać miód, odrobinę startego cynamonu lub laskę wanilii. Gotową czekoladę przelej do kubka albo filiżanki, udekoruj bitą śmietaną i odrobiną kakao.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz